Húsvét közeledtével úgy gondoltunk össze gyűjtünk pár receptet számotokra, amit olyanok is fogyaszthatnak a családban, akik valamilyen ételintoleranciával küzdenek, allergiások, vagy olyan életmódot követnek, amelybe nem fér bele a glutén, a tej vagy a cukor fogyasztása. Első ilyen receptünk a répatorta lesz, melyet nagyon könnyen eltudtok készíteni, finom, és igazi húsvéti desszert.
Hozzávalók:
- 300g répa
- 3 tojás
- 40 g 1:4-es édesítő
- 1,5 dl kókuszolaj
- 10dkg mandulaliszt
- 10 dkg barna rizsliszt
- 1 marék aprított, pirított dió
- 1 tk vanília kivonat
- 1tk őrölt fahéj
- 1kk sütőpor
Krém hozzávalók:
- 400 ml mandulatej
- 1 tasak puding por
- 2 tojássárgája
- ízlés szerint édesítő
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- vanília kivonat
- 60g margarin
Elkészítés
A répákat megpucoljuk, majd lereszeljük. A tojásokat az édestővel kb. 1,5 percig verjük, majd hozzá adjuk a vanília kivonatot és a kókuszolajat. A liszteket összekeverjük, majd hozzá adjuk a fahéjat, a sütőport és az aprított diót. Ezt követően hozzá keverjük a tojásokhoz, ezután hozzá adjuk a répát is. Én 15 cm-es, kerek tortakarikában sütöttem kb. 35 percet 180 fokon, légkeveréses sütőben. Könnyen tudjátok ellenőrizni, hogy megsült -e, fogpiszkálót vagy hurkapálcát szúrjatok a piskóta közepébe és ha nem ragad rajta tészta, akkor kiszedhetitek.
A mandulatejet összekeverem a pudingporral és a két tojássárgájával. Hozzá adom az édesítőt majd a vanília kivonatot is. Sűrű krémet főzök belőle majd, amikor kihűlt hozzá keverek 2 evőkanál mogyoróvajat. Ezután 60 g margarint édesítővel kihabosítok, majd összekeverem a krémmel, habzsákba töltöm és kb. 2 órán keresztül a hűtőben pihentetem. Ezután összeállítom a répa tortát. Habzsákból nyomom a szétvágott piskóták közé a krémet, majd a tetejét is kidíszítem a krémmel. Én még csokiból készült répákat helyeztem föl díszként. Az oldalát kókuszreszelékkel vagy mandula őrleménnyel, aprított dióval is lehet panírozni.
Készítsd el többi receptünket is. Ez a vendégváró aprósütemény biztosan jó választás, ha gyorsan szeretnél finomat sütni.