Őszi macaron. Készítsétek el Ti is, hiszen minden zimankós délutánt megédesít ez a könnyed, francia desszert.
Sokan nem tudják, de a legtöbb feljegyzés szerint a macaronok a 14-15. században kezdtek ismertté válni Olaszországban, Velence környékén. Franciaországban a reneszánsz idején kezdte el térhódítását, majd rengeteg híres cukrász és lelkes háziasszony készítette el, alkotta újra ezt a kör alakú, roppanós és mégis puha desszertet.
Milyen is a jó macaron?
Ami a tölteléket illeti, a két korongot többféle krémmel is tölthetjük. A gyümölcsös ganache-tól elkezdve a vajkrémig, minden jól passzol hozzá. Fontos, hogy megfelelő szilárdságú krémmel dolgozzunk, így biztosan mutatós kis desszerteket kapunk. Mire érdemes odafigyelni elkészítésnél? A szigorú szabályok szerint a tésztaréteg mindig dupla olyan vastag, mint a benne lévő krém. A tojások, melyeket használunk lehetőleg szoba-hőmérsékletűek legyenek. A száraz hozzávalókat, tehát a porcukrot és a mandulalisztet lehetőség szerint mindig daráljuk át például kávédarálóban, majd szitáljuk át, mielőtt összekevernénk a tojáshabbal. Sütés előtt pár határozott mozdulattal csapjuk oda az asztalhoz a tepsire vagy sütőlemezre kinyomott macaronokat, hogy a tésztában lévő levegőbuborékok eltávozzanak és szép, sima felületet kapjunk. Mielőtt a sütőbe helyezzük, pihentessük őket minimum 20-25 percig, míg a teteje “bebőrösödik”, tehát ha hozzáérünk nem tapad tészta a kezünkre.
Hozzávalók:
- 198 g porcukor
- 113 g tojásfehérje
- 113 g mandulaliszt
- 100g kristálycukor
- ízlés szerint színezék
Sütés
A sütés szintén sarkalatos pontja a macaron készítésnek. Mindenki sütője más, így azt szoktuk javasolni, hogy érdemes próba sütést végezni, mielőtt komoly macaron gyártásba kezdenénk. Az interneten vagy azt lehet olvasni, hogy 150 fokon süssük készre 8-10 perc alatt, vagy 130 fokon süssük készre 30 perc alatt, illetve egyéb változatok is olvashatók. A mi sütőnkkel pontosan 17 perc alatt sül készre a macaron 145 fokon, tehát tényleg érdemes próbát sütni, hogy nehogy túl forró legyen a sütő és megégjenek vagy nehogy túl alacsony legyen a hőfok.
A porcukrot és a mandulalisztet őröljük finomra, majd szitáljuk át. Ha ez megvan, akkor a tojásfehérjét verjük kemény habbá. Amennyiben színezni szeretnénk a macaronokat, akkor a felvert tojáshabhoz adjuk hozzá a gél vagy por állagú ételfestéket. Ezután keverjük össze a tojáshabot és a cukros mandulalisztünket lassú mozdulatokkal, egészen addig, amíg sűrű, láva állagot nem kapunk. A tésztát adagoljuk habzsákba, majd szilikonos sütőlapra vagy sima zsírpapira 3 cm-es köröket nyomjunk ki. Párszor ütögessük oda az asztalhoz, hogy a levegőbuborékok felszínre tudjanak jönni. Sütés előtt 20-25 percet pihentessük, egészen addig, míg matt, kérges felületet nem kapunk. Helyezzük sütőbe, majd 15-20 perc alatt 145 fokon süssük készre.
Tipp: sokféle mandulalisztet kipróbáltunk, ami nekünk a leginkább bevált az a cukraszdiszkont.hu oldalán rendelhető.
Kövessetek minket Facebookon további receptekért és ötletekért!