Karácsonyi bejgli

Karácsonyi bejgli

Karácsonyi bejgli

A bejgli hagyományos karácsonyi sütemény, kevés olyan háztartás van Magyarországon, ahol karácsonykor ne kerülne az asztalra belőle. Eredetét tekintve Szilézia vidékéről származik és a 14. század óta ismert Európában. Anno hajlított patkó formájú, diós, illetve mákos tekercsként vált ismertté.

Sok receptet kipróbáltunk, amíg sikerült a tökéletes verziót kikísérletezni. Többször készítettük már el itthon a családnak, ajándékba barátoknak és eddig csak pozitív visszajelzést kaptunk. A receptet úgy alkottuk meg, hogy könnyen eltudjátok készíteni.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 13 dkg vaj
  • 2 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 2 g só

Elkészítés:

A tejet, a tojást és az élesztőt pohárba öntjük és elkeverjük. A tejet nem kell melegíteni. A lisztet szitáljuk tálba, majd hozzá adjuk a sót, illetve a vajat, amit elmorzsolunk, egészen addig, amíg vizes homok állagot nem kapunk. Ezután a vajas-lisztes keverékhez szitáljuk a porcukrot, majd kis mélyedést készítünk középre és beleöntjük a tejes, élesztős, tojásos keveréket. Addig gyúrjuk, míg szép, egyenletes felületű tésztát kapunk. Amikor kész letakarjuk a tésztát és 20 percet szobahőmérsékleten pihentetjük. Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.

Mák töltelék:

  • 13 dkg mák
  • 9 dkg kristálycukor
  • 4 cl víz
  • ½ citrom reszelt héja
  • 2 dkg sárgabarack
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 2 dkg mazsola

A mazsolát forró vízben 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk (kb. 100-102 fok). Az átdarált mákra öntjük a cukorszirupot, majd hozzá keverjük a többi hozzávalót is.

Dió töltelék

  • 13 dkg dió
  • 4 cl víz
  • 9dkg kristálycukor
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 csapot kávéskanál fahéj
  • 2 dkg mazsola
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 2 dkg sárgabarack lekvár

A mazsolát forró vízben 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk (kb. 100-102 fok). Az átdarált dióra öntjük a cukorszirupot, majd hozzá keverjük a többi hozzávalót is.

Amiután a tészta 20 percig pihent, kb. 2 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. A diós vagy mákos tölteléket ráhelyezzük a tésztára majd szépen eloszlatjuk rajta, úgy, hogy az egész felületet befedjük vele. Ezután feltekerjük. Ügyeljünk rá, hogy ne tekerjük túl szorosra, mert akkor könnyen kiszakadhat sütés közben.

Először vékony rétegben tojássárgájával kenjük le a felületét, majd kb. 20-25 percre hűtőszekrénybe helyezzük. Amikor a tojássárgája megszáradt rajta bekenjük tojásfehérjével is, majd újra 20-25 percre hűtőszekrénybe helyezzük, amíg a tojásfehérje megszárad rajta. Hőlégkeveréses sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt sült készre.

Nézz körbe további érdekességekért Facebook oldalunkon. Szeretsz sütni? Próbáltad már legújabb macaron receptünket?

Kosár
Scroll to Top